På Agillix Topmøde kunne vi se, at der er markante forskelle på resultaterne i 2024, når det gælder griseproducenterne. Når vi dykker ned i tallene og ser på nogle af årets nøgletal, så viser de stor spredning i, hvad det koster den enkelte producent at fremstille en smågris eller et kg slagtekød.
Spredningen på fremstillingsprisen på et kg grisekød var 2,12 kr. fra gruppen med 25% laveste fremstillingspriser til gruppen med de højeste 25%. Tilsvarende var spredningen på fremstillingsprisen på en smågris 131 kr. Med andre ord så er der stort potentiale for øget indtjening hos en del af de danske griseproducenter.
Som soholder kan du måske godt tænke, at bundlinjen er rigtig fin i disse år, så fremstillingspriser er ikke noget at bruge tid på. Som slagtegriseproducent så er det i disse år bare en nødvendighed at have styr på, hvor virksomhedens fremstillingspris for et kg kød ligger samt hvordan og hvornår et evt. potentiale bliver omsat.
Men uanset om salgsprisen i øjeblikket er høj eller lav på det der produceres, så er det bøjet i neon, at virksomhedens bundlinje er forskellen mellem to elementer - nemlig salgsprisen og fremstillingsprisen på de varer, der produceres.
Så konklusionen er, at uanset om du er soholder eller slagtegriseproducent, så skal du som professionel virksomhedsleder kende din fremstillingspris på de varer, du producerer. Når du kender den, så skal du benchmarke dig med andre, så du har styr på, om din konkurrenceevne er i top, eller du reelt burde tjene mere.
Med dit regnskab og dine benchmark-analyser på bordet, så er opgaven nem at gå til og potentialer kan identificeres og eksekveres.
Har du spørgsmål til resultaterne, står jeg gerne til rådighed.