Agillix Nyheder

Grøn Trepart - Få styr på fremtidens krav til landbruget

Skrevet af Søren Hoff Brøndum | 20. december 2024

Grøn Trepart: Nye udtryk er kommet til verden

SGAV, MGTP, retentionskort, interkalibrering og braklægningspunkt - Ja, det lyder måske helt på MARS? Hvis du er forvirret, så er det helt okay. Det er alt sammen en del af det nye ordforråd, der er kommet til verden med Grøn Trepart. Alt i den grønne trepart skal indtastes i MARS, som bliver det IT-system, der skal registrere og måle fremdriften af indsatserne i de lokale grønne treparter.

Fra min ejendom og til MARS

Den 18. november 2024 blev den politiske aftale om et grønt Danmark til virkelighed. Sammen med den grønne trepartsaftale danner det fundament for en gigantisk arealomlægning af 390.000 hektar landbrugsjord, CO2-afgift, kvælstofregulering, tilskudsordninger m.m., og sætter dermed rammevilkårene for dansk landbrug i de næste mange år.

Men hvad betyder aftalen for den enkelte landmand? Hvad skal man være opmærksom på i bedriften de kommende år ift. krav og muligheder? Og hvornår kommer det hele til at udspille sig? Men andre ord, hvad betyder planen, når det hele rulles ud over danmarkskortet.

 

 

 

Agillix hjælper med overblik og løsninger

I Agillix arbejder vores rådgivere og udtagningskonsulenter på højtryk. Vi er med i både den politiske forhandling og som rådgiver for de enkelte landmænd, der er nysgerrige eller urolige for, hvad treparten betyder for deres bedrift.

Hvor bliver der plads til landbruget i fremtiden? Hvilke krav stilles snart? Og hvad med naboejendommen der er til salg, eller den jord jeg står og vil købe? Der kan være mange ting at forholde sig til både i forhold til kvælstof, CO2-afgift, og lavbundsjorder m.m., og det hele lægges oven i de regler, der gælder allerede i dag. 

Tag første skridt med et ArealTjek+

Nye rammevilkår kan betyde, at det er tid til at få lavet en strategi for de kommende år. Hvilke teknologier mindsker CO2-afgiften? Og hvordan får man omlagt bedriften i forhold til de nye arealkrav, så man kender sine dyrkningsmuligheder i årene frem. Alt dette starter med overblik, og indblik i de eksisterende begrænsninger, og de nye krav der er på vej. Og her anbefaler vi at tage fat i en af vores rådgivere og starte ud med at få lavet et arealtjek.

For det er nemlig summen af kravene, og deres indbyrdes komplekse sammenspil, der giver svarene. §3 natur, BNBO, Natura 2000, vandløb, rødliste arter, okker, fredninger, lokalplaner, lavbund og kvælstof m.m. I et arealtjek laver vi en målrettet screening af din ejendom, dele af den eller en ejendom der skal købes.

Ud over begrænsninger sætter et arealtjek også fokus på projekt- og tilskudsmuligheder på ejendommen. Er der muligheder for skovrejsning, øget indtjening fra eksisterende skov, tilskud til biodiversitetsskov, hegnsordninger, ekstensivering, udtagning af lavbundsjorder m.m.

Ring og hør om mulighederne i et arealtjek, og vær på forkant med krav og tilskudsmuligheder.