Agillix Nyheder

Per vasker køernes sand – og bruger det igen og igen

Skrevet af Carsten Aarup | 27. september 2024

Per vasker køernes sand – og bruger det igen og igen 

Hvis mælkeproducenterne skal levere gylle til biogasanlæg skal den renses for sand. Landmand Per Aagaard er med til at udvikle et anlæg, der skal sikre ren gylle og genanvendelse af sandet. 

Sand fra køernes sengebåse kan separeres fra gyllen til gavn for både bundlinjen og CO2-regnskabet. 
I øjeblikket er landmand Per Aagaard i gang med at udvikle et anlæg sammen med en lokal samarbejdspartner. Et anlæg, der skal være rentabelt i forhold til bedriftens størrelse. Anlægget er endnu ikke færdigudviklet, men en gruppe rådgivere og interesserede landmænd fra Agillix har været forbi for at se og høre mere om initiativet. 

Innovation giver motivation 

Per Aagaard mener ikke, at pris og set-up hos de etablerede firmaer er rentabelt i forhold til de 300 malkekøer, han har i sin stald. Derfor har han sagt ja til at teste udviklingsarbejdet.

 

"Det spiller ikke helt endnu, men jeg tror på projektet. Det motiverer mig som landmand at være med til at udvikle nyt og tænke fremad. Hvis vi vil være i landbruget i dag og i fremtiden, skal vi udvikle os hele tiden," understreger Per Aagaard. 

 

Rentabelt og bæredygtigt 
Per Aagaard er økologisk landmand og leverer ikke gylle til et biogasanlæg. Han har alene interesse i at genanvende sandet som en ressource og hermed få en mere økonomisk rentabel og bæredygtig produktion.

"I mit anlæg vasker vi sandet ud af gyllen og genanvender det. Når sandet kan genbruges, sparer jeg omkostningerne til nyt sand, og sandet skal ikke røres op og køres ud med gyllevognen på marken."  


Rensning af gylle til biogasanlæg kan bringe landmændene tættere på de krav, der politisk er sat i spil i Grøn Trepart i forhold til CO2-reduktion. Mælkeproducenter landet over afsøger derfor gode, holdbare løsninger til at rense gyllen effektivt, så den kan anvendes i fremtidens biogasanlæg. 

 

Sand er en dyr ressource 
Landmand Henrik Dalgaard, der er mælkeproducent og formand for miljøpolitisk udvalg i Agillix, byggede i 2001 sin stald, og han har siden brugt sand i sengebåsene. 

Men 95 procent af sandet skal ud af gyllen, hvis den skal anvendes i biogasanlæg.

"Enten skal vi håndtere problematikken med separation af sand, eller også skal vi udskifte sand med madrasser og strøelse i sengebåsene," siger Henrik Dalgaard og understreger, at han gerne vil fortsætte med sand.

 

Sand er blandt andet populært, fordi bakterier ikke trives i materialet. 

Koen har det lækkert i sandet, hvor den kan forme sit eget leje. Det giver øget dyrevelfærd, men samtidig giver det også øget slid på materiellet. Nu skal vi overveje mulighederne og regne på de forskellige løsninger, siger Henrik Dalgaard og tilføjer: Sand er en dyr ressource. Vi har 800 køer og 500 kvier, og vi køber sand for godt 500.000 kroner om året. Med et anlæg til sandrensning kan sandet genanvendes, og det skal selvfølgelig indgå i regnestykket. 

 

Gårdbesøg og temadag i vente 

"Mange mælkeproducenter skal træffe beslutninger, der rækker langt ind i fremtiden, og vi vil bidrage med viden og information, som styrker deres beslutningsgrundlag," siger miljø- og strategirådgiver Carsten Aarup fra Agillix.

 

De kommende måneder arrangerer Agillix besøg hos to landmænd, der har erfaring med sandseparation, og den 29. oktober er der planlagt temadag om sandseparation i samarbejde med SEGES og Byggeri og Teknik.