Nu hvor aftalen om et grønt Danmark er politisk vedtaget, opfordrer rådgivningsvirksomheden Agillix landmænd til at få lagt en plan for deres landbrug. Det handler ikke længere kun om at drive en effektiv virksomhed, men det handler i lige så høj grad om at overveje, hvordan klima og natur inddrages i overvejelserne på bedriften.
Dansk landbrug står overfor en række væsentlige ændringer. Krav om arealomlægning, nye reguleringer og skærpet kontrol gør det klart, at tiden til at tage stilling til nogle strategiske valg er nu. Sådan lyder opfordringen fra bæredygtighedschef i Agillix, Michael Rottbøll, der har nærlæst aftalen.
- Aftalen har ladet vente på sig, så det har været svært at forudsige, hvordan den endelige aftaletekst kom til at se ud. Den er nu på plads, og selvom det varer nogle år inden vi for eksempel ser en afgift på CO2, så er det nu, den enkelte landmand skal fremtidssikre sin virksomhed, siger Michael Rottbøll.
Få det nødvendige overblik
Det handler først og fremmest om hvordan den enkelte landmands arealer er omfattet af krav om omlægning. Det kan få store økonomiske konsekvenser, hvis man ikke tidligt får dannet sig et overblik over tilskudsmuligheder og eventuelle opkøb af andre arealer til foderproduktion.
- Jeg forstår godt, hvis aftalen kan lyde som en stor mundfuld for den enkelte landmand, men danske landmænd har den fordel, at de har adgang til et professionelt rådgivnings-setup, der er sat i verden for at hjælpe. Her i Agillix har vi allerede fået en del henvendelser, og implementeringen af den grønne trepartsaftale er i dag en naturlig del af al vores rådgivning rettet mod landmænd, siger Michael Rottbøll.
En milliard træer giver nye muligheder
Med aftalen følger en række tilskudsordninger. Miljøchef i Agillix, Søren Hoff Brøndum, forventer stor interesse for ordningerne og muligheder i dem, når de åbner.
- Skovrejsning er en investering i fremtiden. Ifølge aftalen skal der plantes 1 milliard træer, hvilket svarer til et areal på over 40 gange størrelsen af Rold Skov. Med trepartsaftalen er landbrugets rammevilkår nu klarlagt, og skovrejsning giver lodsejere en oplagt mulighed for at diversificere bedriften ved at etablere deres egen skov. Skovene kan bruges til tømmerproduktion, selvforsyning med flis, forbedret jagt og øget biodiversitet – eller til at reducere klimaaftrykket og dermed spare CO2-afgift, siger Søren Hoff Brøndum.
Miljøchef i Agillix, Søren Hoff Brøndum, opfordrer landmænd til at melde projekter ind, hvis de gerne vil være med til at påvirke, hvordan den grønne trepart skal implementeres lokalt og være klar til ordningerne åbner.
Forankringen af treparten skal ske lokalt
Med aftalen følger et planlægningsarbejde i de lokale trepartsfora, hvor Agillix sidder med som forening og rådgivning. Politikerne ønsker en høj grad af lokal deltagelse, hvor lodsejere sammen med kommunerne skal blive enige om omlægningerne og udvikling af skov- og naturprojekter. Derfor forventer Søren Hoff Brøndum også, at hans viden kommer i spil flere steder i landet.
- Jo bedre vi kender til de enkelte landmænds planer, desto bedre kan vi være med til at påvirke, hvordan den grønne trepart bliver implementeret lokalt. Vi opfordrer derfor til at kontakte os, hvis du som lodsejer ønsker at tage hul på udviklingen af projekter eller en kortlægning af trepartsaftalens påvirkning af bedriften. Forberedelsen er en investering i fremtiden – den kan hjælpe med at lægge en strategi for ejendommen og gøre dig klar til at søge tilskud, når ordningerne åbner, uanset om det handler om skovrejsning eller lavbundsjorde, siger Søren Hoff Brøndum.
Til januar tager Agillix hul på en række informationsmøder for at give landmænd et klart overblik over mulighederne i den nye aftale. Her vil fokus være på aftalens konkrete tiltag og de tilskud, der kan styrke den enkelte bedrift. Indtil datoerne er på plads, er interesserede altid velkommen til at kontakte Agillix direkte for rådgivning og vejledning.