Arbejdet med bæredygtighed belønner sig – igen
På Klovborg er bæredygtighed på mange plan blevet en del af dagligdagen, og det er ikke gået ubemærket hen. Mælkeproducent Niels Hedermann har modtaget flere anerkendelser for sit arbejde, og i øjeblikket er han med i finalefeltet til Aalborg Kommunes Bæredygtighedspris 2024.
Til oktober uddeler Aalborg Kommune Bæredygtighedsprisen 2024, og en af de tre kandidater til prisen er Klovborg ved mælkeproducent Niels Hedermann. Niels er glad for nomineringen.
“Anerkendelse bliver man nok aldrig træt af, og vi er da ydmyg og stolte af, at der bliver sat fokus på det arbejde, vi gør. Det kan godt være, det er mig, der sætter retningen, men det er takket været en fælles indsats i hele virksomheden, hvor vi har fokus på at optimere og gøre tingene så klogt og smart som muligt, der skaber resultater. Og resultater skaber forretning og muligheder for at foretage reinvesteringer, der udvikler vores virksomhed. Det er derfor, vi gør det”, siger Niels Hedermann.
Hos Klovborg er det for eksempel en klar målsætning at reducere klimabelastningen, og meget tyder på, at man er godt på vej. I forbindelse med Arlas bæredygtighedsmodel opnår Klovborg hele 72 ud af 80 mulige point i, og ligger allerede nu under Arlas målsætning om en udledning på 0,88 kg. CO2e pr. FPKM (fedt og proteinkorrigeret mælk) i 2030. Dermed er Klovborg blandt de ca. 10 Arla-leverandører, der har opnået det højeste antal bæredygtighedspoint.
For Niels Hedermann er det vigtigt at kommunikere til omverden, at hans landbrugsvirksomhed gør en stor indsats for at tage hensyn til både miljøet og det omkringliggende samfund. Derfor har han valgt at få struktureret de mange indsatser i en ESG-rapport – både dem han allerede gør – og har planer om at implementere i fremtiden.
“ESG-rapporten hjælper os med at visualisere tankerne bag vores tiltag og vise, at vi løbende flytter os i den rigtige retning. Jeg har udarbejdet min ESG-rapport i samarbejde med ESG-koordinator Helle Pasgaard fra Agillix. Det har været godt at få sparring udefra – blandt andet for at sikre, at vi kom godt rundt om hele virksomheden. Rapporten er vigtig for mig, fordi den præsenterer min virksomhed professionelt, den giver andre et godt indblik i den virksomhed, vi driver – og den er let at have med i tasken, når jeg kommer rundt”, siger Niels Hedermann.
Krav til rapportering stiger
Den kommende tid skal landmænd forholde sig til, at deres samarbejdspartnere efterspørger ESG-data. Efter ønske fra Klovborgs kreditorer, kommer ESG-rapporten nu til at være en del af årsrapporten med en forventning om, at den bliver opdateret hvert år. Derfor har Niels Hedermann taget hul på en rapport-model, som løbende kan udbygges i takt med at kravene til rapporteringen stiger.
Ifølge ESG-koordinator i Agri Nord/LandboNord, Helle Pasgaard, så handler ESG i høj grad om at fremtidssikre sin virksomhed, men hun kan også godt forstå, hvis det kan være svært at få overblik over de nye EU-lovkrav, som lige nu bliver implementeret i høj hastighed.
“Der er tale om allerede vedtaget EU-lovgivning – og her i starten af 2025 skal mange af de virksomheder, som landbruget samarbejder med, offentliggøre deres første CSRD-rapport. Lovgivningen kræver, at der skal indsamles data på tværs af værdikæden – derfor rammer det også landbruget. ESG er fremtidens vilkår. Og derfor er det vigtigt at landbrugsvirksomhederne får skabt struktur og overblik allerede nu – kort sagt får lagt en køreplan, der sikrer, at de er under udvikling frem for afvikling. Det er den opgave, Niels har taget hul på, og det er mega flot, at hans indsats endnu en gang bliver belønnet – denne gang med nomineringen til Aalborg Kommunes Bæredygtighedspris. Det gør mig stolt på hans vegne, at indsatsen bliver bemærket”, siger Helle Passgaard.
Ikke tilhænger af mere administration
Ifølge Niels Hedermann er emner som bæredygtighed og ESG blot nogle af mange dagsordner, som danske landmænd skal forholde sig til i øjeblikket. Han forstår godt, hvis det kan være svært at gennemskue, hvis man kun ser det som et krav for andres skyld.
“I bund og grund er der jo ikke noget nyt i, at vi i landbruget optimerer på vores produktion, så tingene gøres så klogt og smarte som muligt. Forskellen er, at vi nu skal dokumentere og fortælle omverden, hvad vi gør. Jeg er bestemt ikke tilhænger af mere administration, men omvendt kan en mere struktureret tilgang til virksomheden også være med til, at vi flytter os. Og det er godt for forretningen. Jeg ser derfor positivt på min ESG-rapport, og de dialoger, jeg løbende har med Helle fra Agilllix”, siger Niels Hedermann og fortsætter.
“Alt det omkring ESG-rapportering er stadig meget nyt. Det kan ikke være anderledes, når nye krav og løsninger skal implementeres. Men på sigt håber jeg da, at der bliver udviklet nogle mere digitale løsninger, der gør det muligt at opdatere og dele data på en mere smidig måde for den enkelte virksomhed, så den administrative opgave ikke bliver tungere end højest muligt.”
Vinderen af Aalborg Kommunes Bæredygtighedspris 2024 kåres på Grøn Scene i Kildeparken d. 5. oktober. Prisen uddeles kl. 14.00, og der vil være aktiviteter hele dagen.
ESG Workshop hjælper landbruget i gang
Den 13. november afholder Agillix endnu en ESG-workshop. Målet er at give landbrugsvirksomhederne indblik i de nye EU-lovkrav til bæredygtighedsrapportering – og ikke mindst hjælpe dem i gang med at få lagt en køreplan, der tager højde for fremtidens vilkår som virksomhedsejer.
Skal vi hjælpe dig i mål?