Skip to content
Generationsskifte
Jesper Klysner27. september 2024

Generationsskifte

Flere muligheder i generationsskifteværktøjskassen

Der er netop fremlagt et oplæg til en ny skatteaftale, som har fokus på støtte af investeringer i erhvervslivet.

Derudover ønskes der med forslaget at sikre, at værdierne/pengene bliver i virksomhederne i forbindelse med generationsskifte, som derfor ikke bliver belastet af store afgifts- og skattebetalinger, når virksomheden skal bringes videre til næste generation eller andre.

Det er denne del af skatteaftalen, der navnlig er relevant for landbrugsvirksomheder, men også andre erhverv der skal generationsskiftes.

 

Aftaleudkastets elementer

  • Nedsættelse af bo- og gaveafgiften ved generationsskifte
  • Mulighed for succession ved overdragelse af ejendomsvirksomhed
  • Afskaffelse af straksfradrag på software
  • Afskaffelse af straksafskrivning på knowhow og patentrettigheder
  • Indførelse af skematisk værdiansættelse af virksomheder
  • Forhøjelse af fradrag for forsknings- og udviklingsomkostninger (FoU-fradrag)
  • Sanering af pulje under Danmarks Erhvervsfremmestyrelse (omtales ikke)


Reglerne har virkning fra den 1. januar 2025.

Nedsat bo- og arveafgift og succession ved overdragelse af ejendomsvirksomhed

Det er hensigten med aftalen, at der sker en reduktion af bo- og arveafgiften fra 15 % til 10 %. Det gælder alene virksomheder, der kan overdrages med succession. Det betyder, at det ikke må være en passiv virksomhed/pengetank. Dette bliver kombineret med, at reglen om passiv virksomhed ved udlejning ophæves. Det har været anset for værende passiv virksomhed at drive udlejningsvirksomhed. Dette har resulteret i, at nogen har investeret i f.eks. landbrug, da landbrug per definition bliver anset for aktiv virksomhed uanset, at der sker bortforpagtningen heraf. Nogle virksomheder har haft en ”erhvervsmæssig” interesse i investering i stutterier, highlands i udlandet og skovejendomme hvormed de er blevet ejendomsbesiddere. Det er blevet kaldt ”godsejer” finten, da disse aktiviteter er blevet anset for værende aktive og dermed har givet mulighed for generationsskifte af den samlede personlige virksomhed eller selskab.

 

Denne ”finte” er der muligvis ikke det samme behov for anvendelse af i fremtiden ved, at anden udlejningsvirksomhed også anses for værende aktiv virksomhed.

 

Reglerne om udvidelse af succession vil også komme nogle af landets – både mindre og større – ejendomsbesiddere til gode. De har nu flere muligheder for at holde ejendomsporteføljen intakt og i familien.

Nedsættelse af afgift fra 15 % til 10 % sker med virkning for overdragelse fra og med 1. oktober 2024. De udvidede successionsmuligheder gælder fra 1. januar 2025.

Nedsættelsen af gaveafgiften overdrives i pressen

Nedsættelse af gaveafgiften har de seneste dage været kritiseret, og er blevet udråbt som den helt store ”skattebesparelse”. Det er ikke helt korrekt. For det første betales der ikke skat ved familieoverdragelse med succession, men derimod alene en gaveafgift af den del af overdragelsessummen der ”betales” med en gave fra forældre til børn. I de fleste af de sager vi ser, varierer gaverne fra nogle hundrede tusinde kroner til måske nogle få millioner. Der lyder af meget, men hvis der ved en overdragelse f.eks. gives en gave på 2.000.000 kr. som der skal betales afgift af, falder afgiften fra 300.000 kr. til 200.000 kr. Jo, en besparelse, men ikke et voldsomt stort beløb ved en samlet overdragelsesværdi på måske 30-40 mio. kr. Der vil naturligvis kunne findes andre sager med større besparelser, men her vil der ofte være tale om virksomheder med immaterielle aktiver som goodwill.

 

Skematisk værdiansættelse af virksomheder

Vi har gennem en række år efterhånden kunnet støtte ret på blandt andet en skematisk opgørelse af goodwill. Denne opgørelse vil dog kunne tilsidesættes, hvis det vurderes af Skattestyrelsen, at en anden vurdering vil give et bedre billede af handelsværdien. Den skematiske model bygger på historiske data, og et andet skøn kunne være på baggrund af fremtidige indtjeningsmuligheder. Dette må også være hvad en køber af en virksomhed betaler for – ikke tidligere bedrifter/succeser men fremtidigt potentiale (blandt andet).

 

Der indføres et retskrav på brugen af de skematiske værdiansættelsesprincipper for goodwill og aktier/anparter, hvilket alene hidtil har været en retspraksis. Det er med virkning pr. 1. oktober 2024. Så det er nu, at planlægningen af generationsskifter skal drøftes med din daglige økonomikonsulent.

 

Har du spørgsmål – så kontakt vores økonomikonsulent Jesper Klysner eller vores chefrådgiver Kent Boe Nielsen.

Jesper Klysner

Jesper Klysner

Økonomikonsulent
Kent Boe Nielsen

Kent Boe Nielsen

Chefrådgiver, Skat

Relaterede artikler