Skip to content
Minivådområder
Agillix2. maj 2025

Minivådområder - Gør en forskel med støtte i ryggen

Oversigt

Minivådområder forbedrer ikke kun vandmiljøet, men styrker også natur og jagtmuligheder, og ses som en vigtig del af den grønne trepartsaftale.

Der er åbent for ansøgninger til minivådområder fra 1. maj til 31. oktober 2025. Det betyder, at du som landmand igen har mulighed for at tage sagen i egen hånd og få etableret et minivådområde – med fuldt tilskud og hjælp hele vejen fra os i Agillix.

Minivådområder er et enkelt, men effektivt tiltag, og fungerer som naturlige filtre, der renser drænvandet for kvælstof, inden det løber videre ud i vandmiljøet. Og det bedste? Du kan gøre en reel forskel – uden at stå alene med det praktiske.

Minivådområder er noget af det mest håndgribelige, man som landmand selv kan tage fat i. Du søger selv og bliver projektleder på dit eget lille miljøprojekt – og vores konsulenter står ved din side hele vejen. Det er 100 % tilskudsberettiget, og der er hjælp at hente med både ansøgning og tilladelser.

Tilskud til minivådområder

For at kunne søge tilskud skal der være mindst 20 hektar drænopland til det område, du vil bruge, og det må heller ikke ligge i §3-beskyttet natur. I store dele af Nordjylland er forholdene potentielt egnede – så det kræver, at vi tager drænvandsprøver hen over sommeren, efteråret og vinteren for at dokumentere nitratindholdet i drænvandet.

Det hjælper vi naturligvis med. Vi starter med en uforpligtende snak og en vurdering af, om det kan lade sig gøre. Hvis ja, sørger vi for:

  • Ansøgning om tilskud hos Styrelsen for Landbrug og Fiskeri (SGAV)
  • Kontakt og tilladelser hos kommunen
  • Overblik over hele processen – så du trygt kan stå i spidsen for dit eget projekt

Alt sammen gratis.

Minivådområde

Mere end miljø – også natur og jagt

Mange lodsejere ser også en mulighed i at få et lille vådområde eller en sø, som kan tiltrække mere dyreliv og styrke jagten. Og det giver rigtig god mening – for minivådområder har en mærkbar effekt, uanset om dit formål er miljøforbedring, naturpleje eller jagt.

Grøn trepart – fokus på kollektive virkemidler

Udtagningskonsulenter og kollektive virkemidler som minivådområder har fået øget opmærksomhed i forbindelse med den grønne trepart. Her er det blevet fremhævet, at løsninger som minivådområder kan være med til at mindske behovet for individuelle krav til den enkelte landmand. Det giver mulighed for, at man som lodsejer selv kan bidrage til miljøindsatsen – på en måde, der giver mening lokalt og fagligt.

Du kan læse mere om ordningen på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.

Eller endnu bedre – tag fat i os i Agillix. Vi er klar til en snak, et besøg og en vurdering, der kan vise, om du har mulighed for at komme med i ordningen i år.

 

Har du brug for hjælp til ansøgningsprocessen?

Jakob Bruun

Jakob Bruun

Natur- og miljøkonsulent
Thomas Jagd Linding Jensen

Thomas Jagd Linding Jensen

Planteavlskonsulent

Relaterede artikler