Sæt fokus på at redde flere søer i farestalden
Sodødeligheden i Danmark er desværre stadigvæk for høj.
Sodødeligheden i Danmark er desværre stadigvæk for høj. Tal fra Daka og Danmarks Statistik viser, at sodødeligheden i 2023 for andet år i træk lå på 16,5 procent. Erhvervets målsætning er stadig 9 procent selvdøde og aflivede søer. Tal fra SEGES Insight viser, at risikoen for at søerne dør af sig selv eller bliver aflivet, er størst lige omkring faring. Dette skal tages alvorligt.
De hyppigste dødsårsager til selvdøde søer, er ifølge besætningerne egne registreringer typisk organdrejninger, gaspustersyndrom, tilbageholdte fostre, børbetændelser og varmestress. For at få klarlagt dødsårsagerne korrekt i den enkelte besætning, er det generelt en god ting at få obduceret nogle af de søer, som dør. Det bedste grundlag for en målrettet indsats er nemlig altid, at der er kendskab til de reelle dødsårsager.
Der er flere årsager til, at søer i farestalden må aflives. Det kan være søer med skuldersår, et dårligt ben, klovproblemer eller manglende ædelyst, hvor det er en løbende proces hele tiden at tage stilling til det enkelte dyr. Her handler det i høj grad om rettidig omhu og om at være på forkant. Derfor er det utrolig vigtigt at tage stilling til de søer, der kommer ind i farestalden, men i høj grad også til dem, der forlader farestalden igen.
Er du ikke tilmeldt SEGES InSight sooverlevelse, kan dette kraftigt anbefales. Så er du allerede i gang med at blive klogere på udfordringerne i din egen besætning.
Kontakt os, hvis du ønsker sparring til at øge sooverlevelsen i din besætning.